Radioklub Bohinj danes

Prenovljen repetitor Kobla S55VBO

Po večkratnih udarih strele v preteklih letih in posledično okvare na oddajniškem delu repetitorja ter okvare na vhodnem filtru, smo dne 23.07.2010 končno prenovili repetitor. Repetitor se sedaj uspešno oglaša preko nove antene Lambda, model BC2-1GH, izredno robustne izdelave, ter novega duplex filtra, ravno tako Lambda, model DC-2, (4 Cavities VHF duplexer). Anteno smo še zmontirali na novo pocinkano roko, ki je sedaj odmaknjena dober meter od stebra in postavljena malo nižje, tako da sedaj glavne razelektritve pobira steber in ne antena. Anteno smo do filtra povezali s 1/2 ” kablom, saj je le ta, mehansko dosti bolj primeren za vremenske pogoje, ki vladajo tu.

Občutljivost repetitorja na vhodu je sedaj nekaj manj kot 0,3 dBµV, antena gain 0 dBd. Nastavljen je tudi subton 123 Hz. Na izhodu repetitor v anteno požene dobrih 9 W RF-a.

Slišnost repetitorja je sedaj nad pričakovanji in dokaj hitro so se na njem zaslišali stari znanci. Upam, da bo repetitor služil svojemu namenu in bo uspešno prestajal različne vremenske neprilike.

Kobla S55VBO

Sedaj je na stolpu samo ena antena, vso ostalo kramo smo demontirali in odnesli v dolino. Antena je obrnjena tako, da je steber v senci proti Italiji in smo jih vsaj delno zadušili. Na sliki Franc Mihalič, pri montaži konektorjev na kable, ki povezujejo postajo in duplexer.

duplexer Lambda

Na sliki duplexer proizvajalca Lambda antenas, ki se je zaenkrat odlično izkazal.

Pri montaži novega repetitorja so se najbolj izkazali Franc Mihalič (MIHALIČ in PARTNER, d.n.o.), Tomaž Meglič (S-TMM Sistemi d.o.o.), Bojan Zakrajšek S56IZB in Damjan Gašperin S53GA.
Naša QSL-kartica

Radio klub Bohinj S59DBO © 2017-2020