REPETITOR KOBLA S55VBO RV51 (145,6375 MHz)

Dne 19.04.2008 je v hudi nevihti, ki se je odvijala v Bohinju, prvič utihnil naš repetitor. Že čez nekaj dni, ko se je vreme ustalilo sva se z Branetom S56WPB odpravila na ogled situacije. Snega je bilo še zadosti, zato sva se odpravila kar s turnimi smučmi. Nedvomno je v stolp udarila strela, saj se je to opazilo že od daleč. Sprejemna antena je bila spremenjena v nekakšne rezance, oziroma je od nje viselo kot bi olupil banano. Po prvi oceni večje škode, razen antene ni bilo. “Odneslo” je tudi varovalke v transformatorju, zato je bil stolp brez elektrike in kaj več, kot še smučarski spust v dolino tisti dan ni bilo moč opraviti.

Nabavili smo novo anteno, električarji so napravili izlet in nam zamenjali varovalke, David S51DA in Janez Žnidar pa sta v sredo 14.05.2008 ponovno obiskala stolp in zamenjala anteno. Repetitor ponovno deluje in na srečo jo je tokrat dobro odnesel.

S53GA

Stolp Kobla

Prvi ogled stolpa S56WPB

Antena

Še antena od blizu

Nov repetitor RV51 na Kobli

V sredo, dne 15.11.2006 smo izkoristili še zadnje letošnje dokaj tople jesenske dni in uspešno zmontirali nov RV51 repetitor na Kobli (1560 m). Montaža je bila sicer predvidena v koncu avgusta, pa se je po nekaj težavah zavlekla do jeseni. Kljub vsemu, zadeva sedaj deluje.

Največji problem nam je zopet predstavljal filter, oziroma vpliv oddajnika na sprejem, zaradi nam amaterjem že dobro znanega nesrečnega frekvenčnega pasu. Kljub temu, da je filter kvaliteten, ga še vedno ni mogoče uporabiti kot duplexer, ker je strmina pri uglaševanju premajhna, bolje rečeno prehod med največjim in najmanjšim dušenjem je večji kot 600 kHz. Problem smo rešili tako, da smo filtre lopass in hipass ločili ter uporabili dve ločeni anteni. Filter na sprejemni strani se je tako dal poglasiti na približno -70 dBm dušenja oddajne frekvence, medtem ko je izguba na sprejemu zaradi prehoda skozi filter slab dBm. Prehod skozi oddajniški filter smo spravili na 0 dBm, v zaporni smeri pa cca -20 dBm.

Anteni AD 11/G sta montirani ena nad drugo v razmaku dobre 4 metre in sta glede na vertikalni sevalni diagram najbolj primerni, saj je sevanje gor in dol minimalno. Mehansko pa sta glede na vremenske vplive na tej višini tudi primerni.

Identifikacija repetitorja S55VBO je izvedena v telegrafiji in se proži vsakih 60 relacij, oziroma enkrat dnevno.

Mnogo tehničnih rešitev in idej je prispeval tudi Franc Mihalič iz Škofje Loke, za kar se mu Radioklub Bohinj lepo zahvaljuje.

TEHNIČNE LASTNOSTI:

Repetitor KENWOOD TK 720,

Tx: 10 W,

Rx: -60 dBm (cca 1 μV),

Filter: SINCLAIR Q2220E 1/4 valovni,

Anteni: Trival, AD 11/G

Glavni monterji: S53GA, S56WPB, S51DA na vrhu smučišča Kobla, do koder smo se dokaj udobno pripeljali z Lado Nivo, naprej pa je treba žal peš, z vso kramo na hrbtu.

Demontaža UHF anten

S53GA in demontaža UHF anten na stolpu

Demontaža

S53GA ” lebdeči položaj” HI

Montaža VHF

Montaža novih antan AD 11/G

Kljub občasnim močnim sunkom vetra je delo napredovalo, vreme je začuda držalo, čeprav je bila napoved precej slaba. Večino časa smo bili popolnoma zagrnjeni v meglo, redki pa so bili trenutki, kot je ta na zgornji sliki, dežja pa le ni bilo.

S51DA

S51DA si ogleduje nastalo situacijo in pripravlja material za montažo

Meritve

Brez meritev vseeno ne gre in SWR je bil dokaj zadovoljiv

Montaža RPT

Omarico smo obložili z izolacijo in namestili filter ter repetitor

Končni izdelek

Končni izdelek, priključiti moramo samo še antene

NOV REPETITOR NA KOBLI RV51 S55VBO

Prispeli smo

S51DA, Peter Žnidar – direktor smučarskega centra Kobla, S56WPB

Tudi smučarski center Kobla je prispeval svoje, saj so nas s svojo Lado Nivo pripeljali na vrh smučišča, od koder smo imeli do vrha le še dvajset minut hoda.

Brane S56WPB

Brane S56WPB med fino obdelavo montažnih cevi za nove antene

S53GA VHF

Montaža novih AD 11/G

Demontaza yagi

S53GA po namestitvi novih VHF anten demontira odvečno kramo s stolpa

Izoliranje

Omarico smo obložili z izolacijo

Priklop

Sledila je namestitev in priklop repetitorja

V megli

Občasno nas je zagrnila megla, da se je videlo komaj nekaj metrov

Oprema

Vsa potrebna oprema in orodje

Pospravljanje

Počasi bo treba pospraviti in oditi v dolino

Gremo domov

S56WPB tik pred odhodom, delo je opravljeno

EX REPETITOR KOBLA S55UBO (RU396)

Tehnični razvoj v teh dvajsetih letih je, kot vsi vemo vratolomno napredoval in radijska postaja danes ni nič posebnega, saj si jo lahko privošči vsak. Aktivnosti v klubu se izražajo predvsem na 2 metrskem področju FM, SSB in KV-ju, pričeli pa smo z delom tudi na 1,3GHz ATV in SSB. V Bohinju zelo dobro deluje tudi ” Packet radio “, saj Matjažev S53MV ” Super vozelj ” na Črni Prsti zelo dobro pokriva ves Bohinj.

V soboto 24.07.99, smo na Kobli (vrh nad smučiščem Kobla), postavili UHF repetitor, RU396, S55UBO, UL.: JN66XF, ASL: 1560m. Z repetitorjem smo pokrili predvsem predel Bohinja in zbližali bohinjske radioamaterje z radioamaterji Gorenjske proti Ljubljani in Primorske, predvsem iz Baške grape. Repetitor je montiran na stolpu Elektra Gorenjske in ima stalno 220V napajanje. Postajo znamke STORNO nam je poklonilo Ministrstvo za notranje zadeve, katero pa je bilo potrebno še predelati na amatersko področje. VCO-ji sprejemnika in oddajnika za boljšo temperaturno stabilizacijo vsebujejo grelce, ki VCO segrevajo na 80 stopinj C. Quartzi so izdelani v tovarni Mihailo Pupin v Beogradu in kljub vojnim razmeram nismo imeli problemov z naročilom in izdelavo. Postaja nima duplex filtra in ima dve medsebojno ločeni anteni za sprejem in oddajo. Anteni sta razmaknjeni približno 5m, da pa bi se izognili morebitnim motnjam na sprejemu, smo na vhod montirali še zelo oster filter, ki ga je Matjaž S53MV našel na sejmu v Pordenone. Repetitor vsebuje tudi Mijev S51KQ voice identifikator, ki se bo avtomatsko prožil vsakih 65minut, ali pa ročno preko radijske postaje DTMF A1.
REPETITOR NA KOBLI
Sredstva za postavitev repetitorja so prispevali: Elektro Gorenjska , Ministrstvo za notranje zadeve , Občina Bohinj , SmartCom , Pension Rožič , Teleset d.o.o . in radioamaterji.

Prihod radioamaterjev “nosačev” na Koblo

Začetek del na stolpu (S56GTG)

Lepo vreme na Kobli nam je olajšalo delo

Priključitev električnega napajanja

Električne meritve

Končni izdelek

Kobla

Updated: 24.03.2017 — 22:07
Radio klub Bohinj S59DBO © 2017-2020